SĂNĂTATE Afecțiunile dentare șubrezesc sănătatea

Afecțiunile dentare șubrezesc sănătatea

0
DISTRIBUIȚI

Multă lume crede încă despre igiena orală că ţine de cosmetică, nu de sănătate şi că-i mai degrabă moft, nu necesitate. Din păcate, afecțiunile stomatologice pot afecta întregul organism.

E firesc să acorzi atenţie sporită organelor care, dacă se îmbolnăvesc, îţi pun viaţa în pericol imediat, cum sunt plămânii, inima, ficatul, dar nici problemele aparent minore, în speţă cele orale, nu trebuie neglijate. La Stomatolog, cei mai mulţi ajung numai împinşi de la spate de dureri insuportabile, trecând cu vederea multe alte simptome mai puţin agasante: sângerări gingivale, miros neplăcut al respirației… o greşeală care pot contribui la declansarea sau agravarea bolilor de tot felul.

Bacterii periculoase

culturism
sursă imagine: www.clermontlanap.com

În lipsa îngrijirii corecte, în gură se acumulează bacterii care pot duce la tartru, gingivită, parodontoză şi chiar pierderea dinţilor. Mai mult decât atât, cu timpul, aceste bacterii răspândite în întregul organism Șubrezesc imunitatea. Unele studii arată că persoanele cu o igienă dentară precară au un risc dublu de boli cardiovasculare şi diabet, şi, chiar dacă nu infecţia orală este cea care le declanșează, contribuie la agravarea lor, asta pentru că bacteriile cu pricina mențin în organism o stare de inflamație dăunătoare. Cine suferă de parodontoză Și neglijează boala ar avea un risc sporit de accident vascular sau atac de cord, ba chiar şi bolile respiratorii sau artrita pot fi favorizate de infecțiile bacteriene cronice ale cavității orale. Nu amâna vizita la medic dacă observi sângerări ale gingiei sau orice alt simptom supărător!

Caseta Specialistului
Dr. Manuela Lupașcu, Clinica LLL Dental

Ne pot îmbolnăvi afecțiunile stomatologice netratate?

Cavitatea bucală reprezintă prima „stație“ a tubului digestiv. Bolile dinților vor duce la tulburări funcționale ale cavității orale, masticația se va face deficitar şi asta va duce la o digestie deficitară. Astfel, stomacul are de suferit de pe urma procesării alimentelor nemestecate. Ulterior, întregul organism este afectat de diverse carențe alimentare, absența dinților sau durerea în teritoriul oro-maxilo-facial ducând la consumul cu predilecție al alimentelor moi, sărace în nutrienți. Nu în ultimul rând, bacteriile din cavitatea bucală bolnavă pot genera predispoziţii pentru probleme cardiace.

de Andreea Cohuț

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here