SĂNĂTATE De ce apare gastrita

De ce apare gastrita

0
DISTRIBUIȚI

Uneori îşi anunță prezența prin senzaţia de arsură la stomac, alteori prin crampe în spatele sternului sau prin regurgitaţii acide. Nu le trece cu vederea, pot duce la ulcer, o afecţiune mult mai Serioasă.

Gastrita constă în inflamarea mucoasei stomacului, cea care ar trebui să-l protejeze prin absorbţia secrețiilor acide produse prin digestia alimentelor. Fără această protecție, peretele stomacului este mult mai expus acţiunii sucurilor gastrice acide şi a altor substanțe ce-l pot irita, conducând la la instalarea ulcerului gastric.

Când afectată este doar mucoasa stomacului, peretele rămânând neatins, vorbim de gastrită; câdn afectat este și acesta, este vorba de ulcer. Principalele indiciiale gastriteisunt durerile şi arsurile stomacale.

Acută sau cronică?

culturismGastrita poate fi acută, când se manifestă brusc, sau cronică, instalată în timp îndelungat. Chiar dacă nu i s-au elucidat cauzale, sunt cunoscuți mai mulți factori ce favorizează apariția.

GASTRITA ACUTĂ. Stresul, surmenajul, anxietatea, alcoolul, medicamentele antiinflamatoare Sunt principalii vinovați. Ea poate fi și urmarea unei tulburări în activitatea ficatului, rinichilor sau plămânilor. Chiar dacă nu supără în permanenţă, poate reveni cu regularitate.

Cum se manifestă: arsuri şi dureri în partea de sus a stomacului (în spatele sternului), balonare, senzaţie de stomac prea plin. Uneori, aceste neplăceri sunt mai intense după masă. În cazul unora, acestea sunt însoţite de grețuri, pierderea poftei de mâncare, iar dacă mucoasa gastrică este foarte iritată, se poate declanşa chiar o hemoragie digestivă, situaţie în care apar urme de sânge în vărsături sau scaune foarte închise la culoare.

GASTRA CRONICĂ. Printre vinovații principalisunt infectia cu H. Pylori, consumul prelungit de substanțe iritante, precum alcoolul, tutunul, antiinflamatoarele, anemia pernicioasă sau o boală autoimună.

Cum se manifestă: arsuri sau dureri la nivelul stomacului, dar poate evolua şi fără simptome, eventual doar printr-o ușoară pierdere a poftei de mâncare. Dacă se întâmplă să existe hemoragie, fie ea şi redusă, dar frecventă, poate apărea anemia, de unde şi paloare, senzație de slăbiciune, dificultate în respiraţie.

Cum o previi

 • NU lăsa să treacă prea mult timp între mese, respectând orarul acestora,
 • NU face abuz de alcool, cafea, condimente, alimente prea acide;
 • NU mânca chiar înainte de culcare şi nici înainte de a face gimnastică sau sport;
 • NU lăsa stresul săte stăpânească,
 • NU recurge prea des (sau în cure de durată) la antiinflamatoare nesteroidiene!

NU pe stomacul gol! Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii stomacului, nutriționiştii recomandă să nu consumăm unele alimente pe stomacul gol.

 • Citrice. Dacă ai stomacul sensibil, e posibil să te confrunți cu o reacție acidă. În timp, un asemenea obicei matinal duce la gastrită. Manăncă mai întâi un sendviş.
 • Legume crude. Nu e cazul să începi ziua mâncând castraveţi, varză sau ardei – ti-ar irita mucasa stomacului, mai ales dacă ai probleme digestive. Un asemenea obicei ar favoriza instalarea gastritelor sau a ulcerului gastric.
 • Cafea. Mai întâi micul dejun. Altfel, la fel precum ceaiul negru sau cola, cafeaua băută pe stomacul gol îl obligă să producă suc gastric, care, în asemenea condiţii, irită mucoasa. După un timp, se ajunge la gastrită.

7 sfaturi de evitat arsurile gastrice

 • Fă-ţi obiceiul de a lua trei mese pe zi şi două gustări;
 • Evită excesul de tutun, alcool, alimente iritante, precum condimentele, grăsimile şi prăjelile,
 • Pentru masa de seară, alege mâncăruri ușoare şi consumă-le înainte de culcare cu cel puţin două ore;
 • Întindete în pat doar dacă a trecut o jumătate de oră de la masă;
 • Evită mâncărurile foarte reci ori foarte fierbinți;
 • Mestecă pe îndelete înainte de a înghiți mâncarea, pentru a se îmbiba cu salivă,
 • Obișnuiește-te să nu bei apă în timpul mesei – altfel, diluezi sucul gastric și digestia va fi încetinită.

de Olga Sveduneac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here