Pierderea kilogramelor în plus nu este nici pe de parte cel mai dificil lucru. Cel puţin la fel de greu este să ne menţinem greutatea dorită, odată ce am reuşit să o dobândim după o cură de slăbire. Iată mai jos câteva sugestii care vă vor ajuta să vă păstraţi o siluetă suplă.
de Marius Bujor
[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
1. Nu vă înfometaţi
Nu trebuie evitat consumul de alimente seara ori peste noapte sau omisă vreo masă. O cură de slăbire nu trebuie să presupună înfometare, ci o alimentaţie echilibrată din toate punctele de vedere. Acest lucru este cu atât mai valabil o dată ce pierderea kilogramelor în plus a fost realizată. Dacă este înfometat, organismul are tendinţa să depoziteze cât mai mult din alimentele pe care le primeşte, pentru a se pune la adăpost de perioadele de foamete care urmează.
2. Faceţi mişcare
Puţină mişcare este vitală pentru a ţine la distanţă kilogramele în plus. Numeroase studii arată că persoanele care fac mişcare şi în acelaşi timp urmează o dietă sănătoasă, revin mai greu la greutatea iniţială.
3. Consumaţi fructe şi legume
Obişnuiţi-vă să vă săturaţi consumând alimente cu o densitate calorică mică – cu acele alimente care umplu stomacul fără să furnizeze prea multă energie. Astfel de alimente “minune” sunt fructele şi legumele. Nu doar că au puţine calorii, dar sunt şi foarte sănătoase datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare şi vitamine.
4. Varietate în alimentaţie
Nu suprimaţi definitiv zahărul, grăsimile ori o altă grupă din meniul dvs. Dacă este înlăturată complet o grupă alimentară, kilogramele pierdute vor reveni inevitabil când ne întoarcem la o alimentaţie normală.
5. Sprijin din partea celorlalţi
A ţine regim de unul singur este foarte dificil, cu atât mai mult dacă în jurul nostru se consumă produse dulci şi grase. Nu e nevoie, însă, ca toată familia să fie la dietă, dar puteţi propune o alimentaţie echilibrată şi variată.
6. Îngăduiţi-vă mici „plăceri”
Un regim care ne privează de orice este o cale sigură spre eşec. Aşa că îngăduiţi-vă din când în când câte un mic capriciu, dar în cantităţi rezonabile – câteva pătrăţele de ciocolată, o tartă cu fructe etc.
7. Reînvăţaţi să mâncaţi
Un regim nu înseamnă doar alegerea alimentelor; modul în care mâncăm trebuie, de asemenea, revizuit. Astfel, mâncaţi lent, luaţi-vă timpul necesar pentru a savura fiecare îmbucătură, luaţi o pauză între felurile de mâncare. Pe scurt, acordaţi organismului timpul necesar ca să vă poată anunţa când s-a săturat. Veţi vedea că aceasta este o modalitate foarte bună de diminuare a caloriilor consumate şi de menţinere a greutăţii după încetarea dietei.
8. Controlaţi-vă abaterile
Învăţaţi să monitorizaţi abaterile, să le anticipaţi şi să le „coordonaţi”. Aţi luat o masă copioasă azi la prânz? Veţi compensa la cină mâncând mai puţin şi mai lejer. Echilibrul alimentar poate viza o zi întreagă sau chiar o săptămână. O zi în care am depăşit măsura poate fi compensată cu o zi în care vom mânca mai uşor.
O cură de slăbire şi regimul de menţinere care urmează nu trebuie să difere prea mult. Până la urmă, o dietă care urmăreşte reducerea greutăţii în plus trebuie să fie una echilibrată şi completă, dar mai săracă în calorii. Dacă aţi reuşit să slăbiţi ,prin cine ştie ce minune, în urma unei diete la modă, menţinerea siluetei va fi foarte dificilă. Şi regimul de menţinere şi cura de slăbire trebuie să urmeze aceleaşi principii de alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.