Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta este esenţială în procesul de vindecare a afecțiunilor stomacului. Așadar, ce alimente alegi şi pe care le eviţi?
Chiar dacă în cazul ulcerului dietajoacă un rol secundar este importantă pentru a ţine sub control simptomele, pentru a combate aciditatea gastrică şi a consolida mucoasa stomacului.
Şi da, şi nu în gastrită
ALIMENTE ADMISE
- Carne slabă (pui, curcan, vită, peşte) fiartă sau la grătar;
- Ouă (nu prăjite, ci fierte);
- Lactate de orice fel, dar nu prea bogate în grăsimi;
- Legume fierte: morcovi, ciuperci, spanac, fasole Verde;
- Atenţie la fructe, fiindcă sunt puţine cele care nu cresc aciditatea gastrică: bananele bine coapte, mango și avocado, nucile și alunele, dar nu prăjite.
ALIMENTE INTERZISE
Sunt cele care stimulează secreţia sucurilor gastrice și se digeră greu.
- Mâncăruri bogate în grăsimi: ciorbe, supe, carne grasă şi tocată, pește afumat sau marinat, prăjeli, produse de patiserie, ouă prăjite, preparate de tip fast-food.
- Alimente care irită stomacul sau provoacă balonare: condimente, broccoli, varză, conopidă, Ceapă, pere, smochine.
Şi da, și nu în ulcer
ALIMENTE ADMISE
- Lapte dulce, brânzeturi proaspete, unt proaspăt și nesărat, ouă | fierte moi sau în apă, supe-cremă, carne slabă, bine fiartă sau înăbuşită la cuptor, pește slab, supe de legume, pâine albă veche de o zi, orez şi paste fäinoase, dar la prepararea cărora nu se folosesC condimente ce cresc aciditatea gastrică. Pentru condimentarea mâncărurilor. Se pot folosi mărar, pătrunjel, tarhon, oțet diluat, evitând piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, boiaua.
ALIMENTE INTERZISE
- Lapte bătut, iaurt, chefir, brânzeturi fermentate, ouă tari, maioneză, peşte gras, icre, carne de porc Și Conservatâ oriafumatä, slänină, ciorbe grase, legume precum gogoşari, ridichi, varză, castraveţi, fasole, mazăre, inte, ciuperci, ţelină, praz, ceapă și usturoi. De evitat sunt condimentele, cafeaua, ciocolata, dulcețurile și gemurile, înghețata şi pâinea neagră.
Cu prudenţă şi în gastrită, şi în ulcer
- Alimente prea dulci, foarte acre, amare. Ştiind că ai stomacul sensibil, nu consuma cantități mari sau prea des asemenea alimente, întrucât declanșează o criză de gastrită sau agravează ulcerul, mai ales toamna sau primăvara.
- Alimente bogate în celuloză: pâine integrală, cereale şi fulgi de cereale, fiindcă în cantitate mare favorizează secrețiile acide în exces.
- Crudităţile, întrucât cresc aciditatea gastrică şi irită mucoasa stomacului.
Interdicții în ulcer
- Fără zahăr și dulciuri concentrate, întrucât favorizează dezvoltarea bacteriei H. pylori în stomac.
- Nu consuma mezeluri şi conserve de carne, deoarece conțin nitriţi și aditivi foarte agresivi pentru stomac.
- Fără aditivi alimentari sintetici, mai ales amelioratori de gust şi aromă, afânători și conservanți, întrucât irită mucoasa gastrică şi favorizează hipersecretia de sucuri acide.
- Nu sări peste micul dejun (să fie bogat în calorii). Prânzul să conțină o mâncare caldă, iar cina să fie cât mai frugală şi servită cu câteva ore înainte de culcare.
de Olga Sveduneac