De ani buni, nutriționiștii ne amintesc că o alimentație echilibrată și variată favorizează o stare generală de sănătate și întărește sistemul imunitar. Iată mai jos câteva sfaturi de care este bine să ții seama dacă vrei să mănânci și să fii sănătos.
de Marius Bujor
[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
Sfatul 1: nu cumpăra cantități prea mari de fructe și legume
O dată culese, fructele și legumele încep să piardă din vitamine și oligoelemente. Chiar dacă le ținem în sertarul pentru legume din frigider, alimentele se degradează în continuare. Astfel că, în momentul când le consumi, aportul nutrițional este foarte redus. De aceea este mai bine să cumperi legume și fructe în cantități mai mici, dar mai des. Poți alege să congelezi legumele și fructele – prin congelare, alimentele păstrează o bună parte din elementele nutritive.
Sfatul 2: evită mâncare procesată
Alimentele procesate sunt bogate în sare, în acizi grași și sărace în fibre alimentare și substanțe nutritive. Trebuie să acordăm prioritate alimentelor proaspete. De asemenea, este bine să consumăm produse care conțin cereale integrale și să le evităm pe cele bogate în grăsimi.
Sfatul 3: rărește mesele în oraș și comenzile la domiciliu
Mesele la restaurant sau comenzile acasă nu îți permit să controlezi ce mănânci. Deși putem să ne alegem meniul, ignorăm adesea adevărata natură a ingredientelor. Localurile de tip „fast” food contribuie semnificativ la răspândirea obezității, prin produsele mult prea bogate în grăsimi. Ca să ne preparăm rapid o masă sănătoasă, trebuie să fim bine aprovizionați: un frigider umplut corespunzător ne va permite să preparăm rapid o masă echilibrată. Pizza, hamburgerii și sandvișurile preparate la domiciliu pot fi alternative mai dietetice.
Sfatul 4: profită de aportul nutritiv al fiecărui aliment
Anumite asocieri de alimente sau obiceiuri de consum anulează ori diminuează efectele benefice ale alimentelor. De exemplu, coaja unui măr este cea mai bogată în antioxidanți. Iată de ce nu este recomandabil să le curățăm de coajă. Asemănător stau lucrurile și cu usturoiul: o dată curățat e mai bine să așteptăm 15 minute înainte să îl punem la gătit. Astfel acțiunea sa antioxidantă va fi optimă.
Sfatul 5: nu ocoli fructele bogate în grăsimi
Măslinele, avocado, nucile, alunele, migdalele sunt frecvent interzise în diete fiindcă sunt prea bogate în calorii. Totuși, ele conțin și cantități mari de acizi grași, benefici organismului și sunt sărace în grăsimi saturate. Este vorba mai degrabă de moderație: un pumn de nuci sau o jumătate de avocado din când în când nu are cum să dăuneze sănătății, ci din contră.