Refacerea după antrenament – mai îndelungată decât se credea

0
120

Perioada de recuperare după un antrenament de forţă de mare intensitate ar putea dura până la 6 zile între două şedinţe, susţin cercetătorii finlandezi.

[hana-code-insert name=’Semnatura’ /]

[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]

Oamenii de ştiinţă au ales 8 sportivi care au fost puşi să execute 5 seturi a 10 repetări maximum la presa pentru picioare şi 4 repetări a 10 repetări maximum genuflexiuni. Au fost prelevate biopsii înainte de antrenament şi la 48 de ore după, iar percepţia subiectivă a condiţiei fizice a fost monitorizată timp de 7 zile.

În primele 2 zile de refacere, forţa izometrică maximă şi percepţia subiectivă a condiţiei fizice se aflau la niveluri inferioare, iar creatinkinaza, durerile musculare şi inflamările muşchilor au fost la niveluri mai ridicate comparativ cu valorile de dinaintea antrenamentului. Aşadar, atât mental cât şi fizic, sportivii nu erau încă pe deplin refăcuţi după antrenamente. Abia într-a 6-a zi, forţa musculară era complet regenerată, iar sportivii se simţeau mai în formă faţă de perioada anterioară antrenamentului.

Acest studiu demonstrează nu doar că odihna este esențială ca organismul tău să se refacă fizic ci și că percepţia subiectivă asupra propriei condiţii fizice arată că perioadele de pauză sunt importante şi psihic. În concluzie, refacerea completă ar putea dura mai mult de 48 de ore – pauza obişnuită între două antrenamente de culturism.

Sursa: Journal Strength and Conditioning Research

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.