Supra-antrenamentul poate determina subțierea fibrelor musculare, au descoperit cercetătorii brazilieni de la Universitatea São Paulo.
[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
Oamenii de știință au efectuat un studiu pe cobai ca să afle, printre altele, dacă antrenamentului de forță cu recuperare insuficientă modifică tipul și dimensiunea fibrelor musculare.
În cadrul studiului, cobaii au fost împărțiți în două grupuri – unul de control, sedentar și altul activ. Cobaii din grupul activ au fost supuși unor exerciții fizice de mare intensitate 5 zile pe săptămână, timp de 12 săptămâni. Aceștia au fost puși să sară în apă și să care greutăți din ce în ce mai mari, raportat la procentul de greutate corporală.
Cercetătorii au constatat, la finalul studiului, că ambele grupuri au înregistrat o creștere a greutății corporale, dar mai mică pentru cobaii activi. Autopsiile au evidențiat, însă, două particularități ale cobailor supra-antrenați:
- Atrofia musculară.
- Transformarea fibrelor cu contracție lentă în fibre cu contracție rapidă.
Așadar, maxima din culturism – No pain, no gain – rămâne valabilă în continuare, dar antrenamentul în exces, fără recuperare, te poate face să pierzi tot ce ai acumulat.
Sursa:
High-Intensity Resistance Training with Insufficient Recovery Time Between Bouts Induce Atrophy and Alterations in Myosin Heavy Chain Content in Rat Skeletal Muscle, The Anatomical Record: Advances in Integrative Anatomy and Evolutionary Biology, Volume 294, Issue 8, pages 1393–1400, August 2011