Michel Montignac este autorul primei diete care are la bază indicele glicemic al alimentelor. Dieta datează de mai bine de 15 ani, iar rezultatele ei au fost confirmate științific.
de Marius Bujor
[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
Dieta Montignac îi ajută pe cei care doresc să slăbească, previne diabetul și alte afecțiuni. În loc să limiteze cantitatea alimentelor consumate, dieta Montignac recomandă o alimentație echilibrată. Cu această metodă nu trebuie neapărat să mănânci mai puțin, ci să consumi alimente cât mai naturale și mai puțin procesate.
Indicele glicemic este un concept care ierarhizează alimentele în funcție de efectul pe care îl au asupra nivelului de zahăr din sânge. S-a constatat că alimentele cu un indice glicemic redus – care provoacă fluctuații mici ale glicemiei și ale insulinei – previn anumite afecțiuni precum bolile cardiace, diabetul și țin greutatea corporală sub control.
Planul dietei Montignac prevede două faze:
Faza 1 – pierdere în greutate
Pe parcursul acestei faze, sunt permise doar alimentele care au un indice glicemic mai mic sau egal cu 35, cum ar fi: salată, broccoli, castraveți, conopidă împreună cu alimente bogate în proteine și sărace în glucide ca: peștele, carnea slabă și lactatele.
Faza 2 – menținerea greutății
În această fază sunt admise și alimente cu un indice glicemic mai mare de 35. Acum cea mai importantă este rezultanta glicemică a mesei – o sinteză între indicele glicemic, conținutul de carbohidrați și nivelul zahărului din sânge rezultat în urma unei mese. În aceste condiții, pot fi consumate toate tipurile de carbohidrați, chiar și cei care erau interziși în prima fază.
Bibliografie
Montignac, Michel, Mănânc, slăbesc şi mă menţin, Editura Litera, București, 2009
Montignac, Michel, Dieta Montignac – Mănâncă de plăcere, menţine-te în formă, Editura Litera, București, 2009
Montignac, Michel, Indicele Glicemic, Editura Litera, București, 2009