Dieta Dukan – faimosul regim care sfidează caloriile

32
103

Dieta Dukan – unul dintre cele mai cunoscute regimuri proteice care te ajută să slăbești mâncând cât vrei. Deși controversată, cura de slăbire concepută de doctorul Dukan rămâne o soluție, care a funcționat în foarte multe cazuri.

[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
 
cuprins

Tot mai multă lume vrea să slăbească, însă doar o parte ajung să și piardă în greutate. Sunt mai multe cauze pentru care o persoană abandonează cura de slăbire; una dintre acestea este reducerea cantității de alimente consumate.

Pentru aceste persoane au fost concepute dietele proteice, care diminuează numărul alimentelor, dar nu și cantitatea în care pot fi consumate. Un astfel de regim este cel creat de doctul Dukan.

Ce este și cum a apărut

Dieta Dukan, sau regimul proteinelor alternative (PROTAL), este unul dintre cele mai cunoscute planuri nutriționale din Franța. Este un regim alimentar bazat pe proteine, conceput de nutriționstul și dieteticianul francez Pierre Dukan. Cartea sa – Nu știu să slăbesc – este un adevărat bestseller în Franța și a fost tradusă în mai bine de 14 limbi, fiind publicată în peste 30 de țări.

Creatorul dietei Dukan s-a confruntat cu primul caz de obezitate în 1975, pe vremea când era medic de familie. La acea vreme, se credea că cel mai bun regim de slăbire era reducerea numărului caloriilor și a cantității de mâncare. După 20 de ani de cercetări, Pierre Dukan și-a publicat descoperirile în cartea Je ne sais pas maigrir (Nu știu să slăbesc), apărută prima dată în 2000 și care a devenit un bestseller.

Principii

culturismRegimul Dukan este o dietă hiperproteică (foarte bogat în proteine), deseori comparată cu dieta Atkins – ambele sunt diete prin care slăbești mâncând în mare parte alimente bogate în proteine. Există anumite asemănări între dietele Dukan și Atkins, ambele fiind regimuri hiperproteice, cetogene (ce este o dietă cetogenă poți afla aici), dar sunt unele deosebiri; o particularitate a dietei Dukan ar fi caracterul său mult mai restrictiv în ceea ce privește grăsimile animale, fapt care permite o scădere în greutate mult mai rapidă.

Ceea ce face original aceast plan de slăbire este atenția acordată perioadei care urmează pierderii în greutate. Nu întâmplător, acest regim a fost numit de autorul ei regimul proteinelor alternative; Pierre Dukan propune alternarea perioadei în care sunt consumate doar proteine pure, cu o perioadă a proteinelor asociate cu legume. Dacă prima fază este de atac, de pierdere rapidă în greutate, cea de a doua permite organismului să se recupereze și să se adapteze la noua greutate.

Faze

regimul pierre dukan
Dr. Pierre Dukan – autorul dietei Dukan – te învață să slăbești mâncând proteine

Dr. Pierre Dukan – autorul dietei Dukan – te învață să slăbești mâncând proteine

Regimul Dukan are la bază o listă cu peste 100 de alimente permise precum și 4 piloni de susținere numiți și perioade: atac, croazieră, consolidare și stabilizare.

I. Faza de slăbire

În faza de slăbire, trebuie urmate alternativ regimul cu proteine pure și regimul proteinelor alternative, până ajungem la greutatea dorită.

1. perioada de atac, regimul proteinelor pure – durata medie: 5 zile

În prima fază a dietei Dukan, cei care vor să scadă în greutate pot pierde 2-3 kg în 2-7 zile. Pe durata acestei perioade, putem consuma la discreție doar alimente bogate în proteine (proteine pure). Așadar, în această fază vei reuși să slăbești mâncând alimente care conțin aproape numai proteine, puține grăsimi și aproape deloc carbohidrați, cum ar fi cele din tabelul de mai jos:

alimente permise în perioada de atac
carne slabă de vită, vițel
ficat și limbă de vită, vițel, ficat de pasăre
pește
fructe de mare
carne de pasăre slabă, consumată fără piele
șuncă degresată sau săracă în grăsimi
ouă fierte sau prăjite fără ulei
lactate fără grăsimi: iaurt, brânzeturi albe și brânză de vaci 0% grăsimi
1½ de lichide zilnic

2. Perioada de croazieră, regimul proteinelor alternative

Faza de croazieră are rolul de a permite scăderea în greutate într-un ritm mai puțin alert, prin adăugarea unor alimente care conțin carbohidrați. Cea de a doua perioadă a dietei Dukan este calculată, de obicei, la 1 kg de greutate pierdută pe săptămână, dar se ține seama, în primul rând, de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane.

În perioada de croazieră, dieta ne permite să consumăm pe lângă proteine și anumite legume.

legume permise în perioada de croazieră
roșii, castraveți, ridichi, spanac, sparanghel, praz, fasole verde, varză,
ciuperci, țelină, fenicul, toate tipurile de salate, andive, sfeclă, vinete
legume interzise în perioada de croazieră
cartofi, orez, porumb, mazăre, năut, bob, linte, fasole

II. Faza de consolidare a greutății

3. Perioada de consolidare – durata medie: 10 zile pe kg pierdut

Faza de consolidare este concepută să prevină creșteri în greutate. Regimul permite, în această etapă, consumul alimentelor cum ar fi: fructe, pâine, brânză și alimente feculente. De asemenea, sunt permise două mese de abatere de la dietă pe săptămână.

alimente permise în perioada de consolidare
carne slabă, pește, fructe de mare, ouă, lactate slabe
legume verzi, crudități
o porție de fructe pe zi; toate fructele sunt permise cu excepția bananei,
strugurilor, cireșelor și a frutelor uscate (nuci, alune, arahide, migdale etc.)
două felii de pâine integrală pe zi
o porție de brânză pe zi
două porții de amidonoase pe săptămână: paste, griș, mămăligă, bulgur,
germeni de grâu, linte, orez, cartofi, fasole, mazăre etc.

4. Perioada de stabilizare definitivă – o zi de Protal pur săptămânal, pe viață

Ultima fază a dietei Dukan. Acum putem mânca orice fără să ne îngrășăm dacă urmăm câteva reguli: o zi proteică pe săptămână și 3 linguri cu târâțe de ovăz pe zi. Dieta Dukan presupune respectarea acestei ultime faze pe toată durata vieții pentru a preveni recâștigarea kilogramelor pierdute.

Beneficii

Mai multe studii arată că acest regim chiar este eficient pentru pierderea în greutate. Nu este nimic magic – o dietă proteică este, de cele mai multe ori și una hipocalorică. Explicația ar fi aceea că, deși aceste diete permit consumul alimentelor proteice la discreție, aceste alimente sunt atât de sățioase încât este practic imposibil să le consumăm în cantități mari. Admiratorii dietei Dukan o recomandă ca fiind o soluție sigură și comodă de scădere în greutate.

O notă pentru practicanții de culturism – doctorul Dukan susține că ar trebui evitate suplimente nutritive cum ar fi pudrele proteice, fiindcă nu ar fi „mâncare adevărată”. Totuși, dr. Dukan nu s-a referit la sportivi, sau la iubitorii de fitness, ci la persoanele care intenționează să folosească suplimentele proteice ca scurtături în procesul de slăbire. Să nu uităm că suplimentele sunt necesare și utile, însă ele rămân totuși suplimente – apelăm la ele doar în momentul în care alimentele naturale nu mai pot oferi necesarul de principii nutritive de care are nevoie organismul; este cazul sportivilor și al persoanelor care depun efort fizic intens și de durată.

Critici

Dieta creată de doctorul Dukan este un regim dezechilibrat, mai ales în prima fază, fiindcă presupune eliminarea completă a unor categorii de alimente – unele dintre ele necesare și extrem de folositoare organismului cum ar fi cele bogate în fibre alimentare (legume, fructe etc.). Fiind și un regim cetonic se impun precauții din partea persoanelor care au care au probleme cu rinichii.

O altă critică adusă dietei Dukan este efectul său yo-yo. Regimul conceput de Pierre Dukan este unul hipocaloric destul de sever, mai ales în prima fază, iar o consecință neplăcută a dietelor foarte sărace în calorii este recâștigarea rapidă a greutății pierdute.

Celebrități

Nu mai este un secret că lumea mondenă este locul în care aspectul vinde marfa. De aceea, toate vedetele, nu doar de la noi, ci din toată lumea, sunt foarte receptive la toate regimurile de slăbire care promit o siluetă de vis, peste noapte, dacă se poate. Ei bine, dieta Dukan face posibil acest lucru; poate, nu chiar peste noapte, dar oricum cu mult mai repede decât alte regimuri de slăbire.

Jennifer Lopez și supermodelul Gisele Bundchen sunt câteva dintre numele grele ale lumii mondene, care au declarat public că s-au folosit cu succes de regimul Dukan ca să slăbească. Se pare că și Kate Middleton a urmat acest regim înainte de nuntă, ca să obțină o siluetă demnă de o viitoare prințesă și membră a familiei regale britanice.

Concluzie

Dacă ar fi să îi credem pe susținătorii dietei Dukan, acest regim bogat în proteine și sărac în grăsimi și carbohidrați te va ajuta să îți atingi obiectivele – să slăbești mâncând cât vrei, bineînțeles, atâta vreme cât este vorba de proteine. Cercetările efectuate până în prezent arată că regimurile bogate în proteine chiar sunt eficiente ca soluții pentru pierderea rapidă în greutate, deci de ce ar face acest regim excepție?

Fiind conceput de un specialist, regimul Dukan poate fi urmat fără griji și te ajută, într-adevăr, să slăbești rapid. Totuși, soluția pentru o talie de invidiat pentru tot restul vieții o reprezintă cumpătarea.

Tu ce părere ai despre dieta doctorului Dukan? A funcționat, sau nu ai de gând nici să o încerci?

Bibliografie
Pierre Dukan, Nu știu să slăbesc, Paralela 45, 2010
Pierre Dukan, Rețetele Dukan, Paralela 45, 2010

Alte surse
Dukan Diet | http://en.wikipedia.org
Dukan Diet | http://health.usnews.com
Dukan Diet Plan Review | http://www.hivehealthmedia.com
How Kate Middleton Lost Weight – The Dukan Diet Weigh Loss Plan | http://www.cosmopolitan.com
Régime Dukan | http://fr.wikipedia.org
‘The Dukan Diet’ Review | http://www.webmd.com
The Dukan Diet 4 Phases | http://www.dukandiet.com
The Dukan Diet: a sceptical dieter is converted | http://www.telegraph.co.uk

de Marius Bujor

32 COMENTARII

 1. Am inceput de luni aceasta dieta si am slabit 5kg sper sa mai dau jos inca 4-5kg am sa o tin pana la terminarea cclor 3etape.

 2. urmez de 7 zile dieta dukan faza atac si nu am slabit nici un kg mai are rost sa incerc sau nu imi functioneaza aceasta dieta va rog sa imi raspundeti daca aveti idee cum functioneaza dieta dukan multumesc mult

 3. Nu am inteles exact: cat se ţine perioada de consolidare?
  Şi vreau sa intreb daca pot bea apa cu lamaie in perioada de atac?
  Pot combina fasolea cu gratarul de pui in perioada de atac sau sunt mese diferite? (o data carne, o dată fasole?)

 4. Pentru Iris

  In perioada de atac nu este permisa fasolea, ci numai carnea slaba, branza si iaurturile 0.1% grasime si oua.
  Spor!

 5. am tinut perioada de atac 10 zile si mam constipat acuma mananc pp pl in fiecare zi si a fuctionat ma simt bine nu mai am probleme cu constipatia nu stiu daca este bine va rog sami spuneti..

 6. am inceput dieta dukan pe 1 februarie si a fuctionat am avut 70 kg si acuma am 63kg am tinut 10 zile perioada de atac …este bine va rog sami spuneti..

 7. si inka o intrebare!.. fak vreau sa dau jos doar 5-6 kg kat tre sa tina periaoda de atac??? 5-7 zile???

 8. Am doar 15 ani ..si sunt grasa am inltimea 1.55 si 60 de kg as vrea sa slabesk in jur de 6-10 kg …imi puteti spune ce pot manca si daca este bine ca la varsta mea sa iau ceva medicamente pt slabit ….va rog frumos ajutatima sa slabesc :*

 9. am doar 15 ani si sunt grasa am intaltimea 1.55 si am 60 kg as vrea sa slabesc in jur de 6-10 kg imi pueti spune ce manca si daca este bine ca la varsta mea sa iau ceva medicamente de slabit ?

 10. ma intereseaza cum si in ce consta aceasta diete, ce produse pot consums si in ce cantitati?

 11. Buna,eu am nascut aku 2luni si jumatate si am ramas cu keva kg in plus,am 1,70 si 69 kg am tinut dieta doar cu supa de varza si in 4 zile am dat 3 kg….sunt destul de multumita pt ca la sala nu pot sa merg pt ca am nascut cu cezariana si nu am voi sa fac inca efort prea mare…………dar eu va zik sa incercati cu supa de varza si apa cat mai multa………..

 12. Eficienta dieta; eu am slabit 3kg in faza de atac.

  Recomand ca primele zi cu proteine pure sa fie in week-end, mai ales celor care nu au tinut un regim proteic pana acum, ca sa vada cum suporta acest regim.

 13. Am dat jos 35kg in 6 luni e super tare.Respectați la singe merita!Am 1.85m si am avut 117kg acum am 83 kg.

 14. Buna seara, eu trebuie sa slabesc intre 20 (pentru eliminarea riscului cardiac si nu numai) si 45 (greutatea „ideala”) de kg (am 160 cm si 106 kg, la 51 de ani), in conditiile in care nu pot face miscare (fisura de menisc lateral si inflamatia cartilagiului, plus usoare dureri si la celalalt genunchi si la coloana). Ce-mi recomandati? Multumesc frumos, numai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.