NUTRIŢIE Zahărul ca drog

    Zahărul ca drog

    1

    Specialiștii americani au constatat că zahărul acționează asupra creierului ca un drog, iar lipsa lui provoacă adevărate angoase care solicită o compensație.

    de Marius Bujor

    Profesorul Bart Hoebel împreună cu o echipă de la departamentul de psihologie din cadrul Institutului de Neuro-ştiinţă din Princeton au studiat semnele de dependență ale zahărului asupra șoarecilor.

    Obiectivul: înțelegerea mecanismelor creierului care controlează apetitul și creșterea în greutate. Cercetătorii au administrat șoarecilor apă, apă îndulcită și alcool timp de mai multe săptămâni.

    Echipa a constatat că soarecii sunt foarte atrași de apa îndulcită pe care o pot consuma în cantități foarte mari. Dacă li se oprește administrarea de apă îndulcită, animalele încep să consume alcool, mult mai mult decât în mod normal. „Ca să compenseze lipsa zahărului”, susține studiul.

    De fapt, consumul puternic de zahăr antrenează modificări neurochimice la nivelul creierului rozătoarelor, implicând tulburări de comportament. Aceste modificări sunt similare celor care sunt produse de consumul regulat și abuziv de substanțe precum cocaina, morfina sau nicotina, se mai arată în studiu.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.