Remedii pentru entorse și fracturi

1
156

Chiar dacă nu mai e ghețuș, o clipă de neatenție și te-ai ales cu o căzătură, cu o entorsă sau fractură. În oricare dintre aceste situații, remediile naturiste ți-ar fi de mare ajutor, rezultatele fiind surprinzător de mulțumitoare.

Plantele care se dovedesc utile în caz de entorsă sau fractură sunt cele cu efect hemostatic, astringent, calmant, cicatrizant, antiseptic. Foarte important este să recurgi la ajutorul lor cât mai repede după producerea traumatismului.

Entorsă

Entorsa presupune lezarea ligamentelor unei articulaţii, aceasta fiind forţată, printr-o mișcare bruscă şi intensă, să depăşească limitele ei de mişcare, oasele nedeplasându-se totusi din poziţia lor obişnuită. De obicei, este însoţită de umflarea articulaţiei şi dureri puternice, după 2-3 zile apărând și vânătaia, care va dispărea în 3-4 săptămâni. De regulă, entorsa este ușoară, dar se poate intâmpla ca, atunci când solicitarea este foarte puternică, să apară şi luxaţie (oasele sunt deplasate din poziţia normală şi necesită repunerea la locul lor de către medicul ortoped), torsiuni sau rupturi ale muşchilor, tendoanelor sau ligamentelor. lată ce remedii ai la îndemână pentru a te obloji dacă te confrunți cu o entorsă simplă.

  • culturism
    sursă imagine: www.active.com
    Pungă cu gheață. Pentru reducerea umflăturii şi diminuarea durerii, se ține timp de 24-48 de ore pe locul respectiv o pungă cu gheaţă.
  • Tinctură de arnică. Tot în primele ore după producerea traumatismului, pentru grăbirea vindecării, se fac tamponări ușoare cu tinctură de arnică, iar unguentul poate fi aplicat și el în strat generos.
  • Cataplasmă cu rădăcină de tătăneasă. Se prepară o pastă groasă din rădăcina acestei plante și apă, care se aplică pe locul traumatizat. La început, cataplasma se schimbă la două ore, apoi se lasă să acţioneze şi mai mult, chiar toată noaptea. Aplicată imediat după producerea traumatismului, mai ales dacă este vorba de prima entorsă, o asemenea cataplasmă duce la o refacere spectaculos de rapidă.
  • Decoct din coajă de salcie. Se prepară din două lingurițe de pulbere la 600 ml de apă, la foc mic, timp de 15 minute. Se bea apoi, putându-se adăuga miere și lămâie, pe parcursul zilei. Are efect antiinflamator.

Recuperare. Dacă membrul accidentat a fost imobilizat în aparat ghipsat, după scoaterea acestuia sunt necesare măsuri de îmbunătăţire a circulaţiei sangvine la locul afectat, care facilitează în acest fel refacerea ligamentelor şi tendoanelor. Utile în acest scop sunt cataplasmele cu tătăneasă şi băile fierbinţi cu ceai de urzică.

Fractură

  • Este un traumatism grav întrucât presupune întreruperea continuităţii osului, adică ruperea completă, incompletă sau simpla fisurare a acestuia. Ne putem confrunta cu o asemenea neplăcere (rupturi de oase la mâini, picioare Sau bazin) la orice vârstă. lată ce să faci pentru a ajuta osul să se sudeze mai repede, iar refacerea să fie ușoară. Aport de vitamine i minerale. De folos sunt tărâţele de grâu, prin aportul de vitamine din complexul B, şi cătina, bogată în vitamina E. Introdu în meniul zilnic tărâţele de grâu şi ia, tot zilnic, câte 90 de picături de ulei de cătină. În ce priveşte mineralele, importante sunt calciul și magneziul, indispensabile producerii de substanţă osoasă. Aşadar, consumă cât mai multe legume şi fructe ce le conțin.
  • Băi cu rădăcină de tătăneasă. Deoarece o parte din membrul traumatizat este imobilizată, baia va fi parţială. Foarte eficiente sunt băile fierbinţi cu decoct de rădăcină de tătăneasă, prin conținutul ei de substanţe care cresc viteza de formare a calusului care participă la repararea osului fisurat. Se prepară din şase linguri de plantă la trei litri de apă.

Recuperare. După scoaterea ghipsului, e foarte importantă refacerea muşchilor atrofiaţi, a oaselor fragilizate şi a articulaţiilor înţepenite, în vederea redobândirii capacităţii funcționale a membrului accidentat. Produsele pe bază de arnică și tătăneasă sunt bune cicatrizante şi antiinflamatoare, eficiente în tratarea afecțiunilor posttraumatice. Se aplică în fiecare zi, timp de trei săptămâni, pe membrul afectat.

de Olga Sveduneac

1 COMENTARIU

  1. Foarte bun articolul! Arnica este întradevãr o plantă minune datorita helenalinei pe care o conține, dar si flavonoidelor care întăresc vasele de sânge. Este recomandată nu doar pentru fracturi sau luxații, ci și pentru contuzii, dureri reumatice, dureri de sâni, infectii ale măselelor ca abcesele, artrită și infectii bacteriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.