Activitatea fizică aduce beneficii care se acumulează pe măsură ce înaintăm în vârstă este concluzia unui studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă.
de Marius Bujor
[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
O echipă de cercetători englezi şi australieni a analizat modul în care activitatea fizică din timpul liber în perioada maturităţii a influenţat performanţele fizice şi forţa din preajma vârstei de 50 de ani.
Studiul a folosit informaţiile de la aproximativ 2.400 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie, care au fost monitorizaţi de la data naşterii, începând cu martie 1946. Datele au fost furnizate de un sondaj la nivel naţional asupra sănătăţii şi dezvoltării, realizat de Consiliului Medical de Cercetare din Marea Britanie.
Cercetătorii au analizat declaraţiile cu privire la nivelurile activităţii fizice din timpul liber la vârstele de 36, 43 şi 53 de ani. La subiecţii de 53 de ani, forţa pumnului, echilibrul din stând în picioare şi timpul ridicării de pe scaun au fost considerate ca indicatori ai forţei şi ai performanţelor fizice.
Participanţii activi la toate cele trei vârste au obţinut cei mai buni timpi, când au fost puşi să se ridice de pe scaun. Persoanele mai active la vârstele de 43 şi 53 de ani s-au comportat mai bine la testul de echilibru. Totuşi, nu a existat nici o legătură între activitatea fizică şi forţa pumnului, în cazul femeilor, iar la bărbaţi, doar activitatea fizică la 53 de ani a influenţat forţa pumnului.
Autorii studiului concluzionează că rezultatele obţinute la ridicările de pe scaun şi la echilibrul din stând în picioare dovedesc că un mod de viaţă activ în prima parte a vieţii are efecte pozitive asupra performanţelor fizice ulterior şi oferă astfel, o calitate a vieţii mai bună la bătrâneţe.
Sursa: Medical News Today