Şi o mică diminuare a consumului de glucide poate determina reducerea ţesutului adipos din zona abdominală, chiar dacă greutatea rămâne aceeaşi.
de Marius Bujor
[adinserter name=”FitClub Text 336 x 280 (Non AMP)”]
Când este asociată cu scăderea în greutate, o dietă mai săracă în carbohidraţi poate ajuta la reducerea cantităţii totale de grăsime corporală, reiese dintr-un studiu recent al cercetătorilor de la University of Alabama at Birmingham.
Oamenii de ştiinţă au ales 69 de subiecţi bărbaţi şi femei, supraponderali, dar sănătoşi. Aceştia au primit alimente în două etape consecutive de 8 săptămâni: prima fază de menţinere, apoi faza de scădere în greutate, când fiecare persoană a primit cu 1.000 de calorii mai puţin.
Unele persoane au urmat o dietă standard mai săracă în grăsimi, iar altele un regim cu mai puţini carbohidraţi, dar ceva mai bogat în grăsimi, decât dieta standard. Dieta cu un conţinut scăzut de glucide a cuprins alimente cu un indice glicemic mic şi a avut 43% calorii din carbohidraţi şi 39% calorii din grăsimi. Regimul standard a cuprins 55% calorii din glucide şi 27% calorii din lipide. Proteinele au fost în aceeaşi proporţie – 18% – în ambele diete.
La finele fazei de menţinere, subiecţii care au urmat dieta cu un conţinut redus de carbohidraţi aveau cu 11% mai puţină grăsime abdominală, faţă de cei care au ţinut dieta standard.
Pe parcursul curei de slăbire, ambele grupuri au pierdut din greutate. Totuşi, dieta mai săracă în glucide a produs o scădere a cantităţii totale de grăsime corporală cu 4% mai mare.
Oamenii de ştiinţă concluzionează că dieta cu mai puţini carbohidraţi ne ajută să pierdem grăsime şi nu ţesut muscular.
Sursa: Medical News Today